Header Ads

Header ADS

Týr - 'Valkyrjan' (official audio)

Veiða valkyrjur
Og fáur kann feigdini forða
Í ótali
Fækkast frægir
Økjast einherjar
Flúgva valkyrjur á val
Veiða valkyljur
Og mangur fer mótfallin maður
Á vígvøllin
Herja høgir
Alist ófriður
Flúgva valkyrjur á val
Veiða valkyrjur
Tá høvdingar hildarleik hevja
Til fánýtis
Detta dreingir
Ognast ósigur
Flúgva valkyrjur á val
Veiða valkyrjur
Og fáur kann feigdini forða
Í ótali
Fækkast frægir
Økjast einherjar
Flúgva valkyrjur á val


Týr - 'Valkyrjan'
Έγραφα το 2008, ανήμερα των Χριστουγέννων στο προσωπικό ιστολόγιο που διατηρούσα τότε, για τον (τέταρτο) δίσκο των Týr, "Land":

«Τον θεό TYR τον σύστησαν στο μεταλλικό κοινό οι Black Sabbath στα τέλη των 80s με τον (εξαιρετικό) ομότιτλο δίσκο τους. Αυτός ήταν κι ο λόγος που είδα με συμπάθεια την περίπτωσή τους. Κόντρα μάλιστα στην αποθαρρυντική (για μένα) ταμπέλα Viking / Pagan metal.

Ευτυχώς ετούτοι οι Βίκινγκς απ' τα νησιά Φερόε όχι μόνο δε με διέψευσαν αλλά η πρωταρχική συμπάθεια μετατράπηκε σε λατρεία και υπέρμετρο θαυμασμό. Epic metal υψηλότατων προδιαγραφών που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε (κυριολεκτώ) απ' τις μεγάλες μπάντες του παρελθόντος.

Το "Land" είναι η τέταρτη απόπειρα των Σκανδιναβών κι έχει δύσκολη αποστολή: να διαδεχθεί το progressive / epic όργιο του "Ragnarok". Δύσκολα πράγματα. Τα κατάφερε; Ναι!!! Το κοιτά κατάματα. Είναι ακόμη καλύτερο; Όχι (πως να ξεπεράσεις την τελειότητα;)...

Ορθά σκεπτόμενοι οι TYR προέβησαν σε μικροαλλαγές οι οποίες χωρίς να ενοχλήσουν τον πυρήνα της ύπαρξής τους απέτρεψαν ένα "Ragnarok pt.2". Το "Land" είναι πιο ευθυτενές σε σχέση με τον προκάτοχό του, κατά κάποιο τρόπο. Τί θέλω να ειπώ;

Η ροή των μουσικών θεμάτων, η ανάπτυξη των συνθέσεων δηλαδή, είναι πιο ομαλή χωρίς τις συνεχείς αλλαγές και τους "περίεργους" ρυθμούς. Από την άλλη οι διάρκειες έχουν μεγαλώσει, οι ενορχηστρώσεις παραμένουν εντυπωσιακές και οι μουσικοί σ' εκπληκτική φόρμα.

Μουσική πιο περιγραφική κι εξίσου περιπετειώδης. Μετά το Λυκόφως των θεών και το κλείσιμο του κύκλου, τώρα ως γνήσιοι Βίκινγκς ήρθε η ώρα για ταξίδι, για ανακαλύψεις. Ως απόγονοι θαλασσοπόρων ανοίγουν τα πανιά τους, σαλπάρουν, αναζητούν.

Όλο το άλμπουμ έχει μία ταξιδιάρικη διάθεση άλλοτε σε ήρεμα νερά, άλλοτε κόντρα στην ανταριασμένη θάλασσα. Υπάρχει μεγαλείο εδώ. Όχι άμεσα αντιληπτό. Θέλει τον χρόνο και τις ακροάσεις. Απαιτεί, ανταμείβει όμως. Υπάρχει γνώση, υπάρχει μεράκι, υπάρχει αγάπη. Και υπάρχει αυτό το κάτι που ξεχωρίζει τους λίγους απ' τον σωρό.

Υπάρχει υψηλή δημιουργία και ατελείωτη έμπνευση. Το δεκάλεπτο Ocean και το δεκαεπτάλεπτο(!) Land μαγνητίζουν χωρίς πάντως να κλέβουν την παράσταση αφού δεν υπάρχει μέτρια στιγμή. Οι TYR τιμούν την εθνική τους παράδοση και την μητρική τους γλώσσα (η οποία υπερισχύει έναντι της αγγλικής στους στίχους) και στηρίζουν έμμεσα την προσπάθεια της χώρας τους για ανεξαρτησία.»

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα δεν θα άλλαζα ούτε κόμμα, παρότι η (καλλιτεχνική) εξέλιξή τους δεν ήταν αυτή που περίμενα. Την ευκαιρία της αναδρομής στο παρελθόν μου έδωσε η ίδια η μπάντα αναρτώντας το τραγούδι "Valkyrjan" (βασισμένο σε παραδοσιακό τραγούδι της χώρας τους) στο YouTube κανάλι της...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.