Header Ads

Header ADS

Timo Tolkki - "The Complete History" (video)

Ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Timo Tolkki
Ο Timo Tapio Tolkki είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της δεκαετίας του ενενήντα όχι μόνο για το Euro Power ή τον νεοκλασικό ήχο, αλλά συνολικότερα για το heavy metal. Ο δημιουργός και ιθύνων νους των Stratovarius όρισε, με τον τρόπο του, μία εποχή.

Πέραν του συμφωνικού / μελωδικού power metal πειραματίσθηκε και με άλλα μουσικά είδη (πχ Melodic Rock ή Ambient) άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε όχι. Το 2004 διαγνώσθηκε με διπολική διαταραχή, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα αποχώρησε από τους Stratovarius "αφήνοντας" το όνομα στα υπόλοιπα μέλη.

Εσχάτως ενεργοποιείται στους Timo Tolkki's Avalon (την διετία 2013-14 κυκλοφόρησαν δύο δίσκους), στους Chaos Magic, παίζει μπάσο στους Ring of Fire από το 2013 (τις κιθάρες έχει "καβατζώσει" ο Tony MacAlpine), ενώ έχει αναλάβει τα πάντα (πλην φωνητικών και τυμπάνων) στο project του Jørn Lande και του (τραγουδιστή των Symphony X) Russell Allen (Allen - Lande).

Παρακολουθήστε στο κάτωθι -23άλεπτης διάρκειας- βίντεο την πλήρη ιστορία του Timo Tapio Tolkki. Στις επιλογές του βίντεο θα βρείτε και υπότιτλους στα Ελληνικά. Βέβαια επειδή πρόκειται για αυτόματη μετάφραση μην περιμένετε μεγάλη ακρίβεια στην απόδοση των φράσεων, αλλά νόημα βγαίνει...

Birth name: Timo Tapio Tolkki
Born: 3 March 1966 (age 52)
Country of origin: Finland
Location: Nurmijärvi
Genres: Power metal, neoclassical metal, heavy metal, instrumental rock
Occupations: Musician, songwriter, producer
Instruments: Guitar, bass, vocals
Years active: 1984-present


6 σχόλια:

  1. Πραγματικός καλλιτέχνης ο Timo. Με τα πάνω του και τα κάτω του βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι δεν κατάφερε να "πιάσει" το ταβάνι του. Θεωρώ ότι είχε να δώσει περισσότερα...

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικός κιθαρίστας στο στυλ του Μάλμστην (τον οποίο θα πρέπει να έχει τατουάζ τουλάχιστον σε 5 μέρη του σώματος), κατάφερε με τα πολλά να συνεχίσει στα μαύρα 90's αυτό που ξεκίνησαν στα τέλη των 80΄s οι Helloween.

    Όπως κάθε μανιοκαταλθιπτικός (η διπολική διαταραχή είναι σύγχρονος νεολογισμός για πολιτική ορθότητα) αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν.

    Μηδαμινή μουσική προσωπικότητα (ούτε ιδιαιτερότητα, όλο copy-paste και αναμασήματα) που δεν ξεπέρασε ποτέ τα ινδάλματά του, εμφανής ικανότητα να συνθέτει επιτυχημένο ποπ για τις μάζες αλλά και υποτιθέμενη μουσική ιδιοφυία που προκαλεί γέλιο σε κάθε βιρτουόζο μουσικό.

    Ο Τίμο έχει ξεπέσει να κυκλοφορεί ποπ δίσκους - δήθεν power metal με γυναίκα στα φωνητικά και video clips που θυμίζουν Αντζελα Δημητρίου, και δεν απευθύνεται πλέον σε μεταλλάδες.

    Εν τέλη τον συγκαταλέγω στις θλιβερές περιπτώσεις ταλαντούχων μουσικών heavy metal, που έφτιαξαν όνομα δίχως να έχουν δική τους προσωπικότητα, εκμεταλλευόμενοι μια μακρά περίοδο ανέπνευστης μεταλλικής μουσικής.


    Αιρεσιάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως το παίξιμο του Timo είναι της σχολής του Malmsteen, αν και στην πορεία διαφοροποιήθηκε από το "νεοκλασικό" στυλ. Θεωρώ πως από το "Fright Night" μέχρι και το (κορυφαίο των Strato) "Episode" "έχτισε" βήμα - βήμα κάτι πολύ καλό, αλλά συνέχισε με πιο εμπορική προσέγγιση. (Το "Elements Pt. 1" πάντως τα "σπάει"!)

      ΥΓ. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αναφερόμαστε στα 90s (ή σε ένα τμήμα τους έστω) ως "μακρά περίοδο ανέμπνευστης μεταλλικής μουσικής"...

      Διαγραφή
  3. Ωραίο θέμα συζήτησης ο Tolkki. Μου αρέσουν τα πρώτα Stratovarius αλλά νομίζω ότι στον πορεία κάπου το έχασε και εκτροχιάστηκε το τραίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι το "έχασε". Είναι συνηθισμένη τακτική των περισσοτέρων συγκροτημάτων να πηγαίνουν σε πιο εμπορικά μονοπάτια προσπαθώντας να διευρύνουν το ακροατήριό τους...

      Διαγραφή

Από το Blogger.