Header Ads

Header ADS

Manowar - 'You Shall Die Before I Die' (official audio)

I have lived before
One thousand lives or more
Crossed the earth shore to shore
Waiting for this night

Here to kill not fight
One of us will die tonight
Here I am and here I'll stay
I will not run away

One of us will day today
The last words you shall hear
I will say

You shall die before I die
You shall die before I die

Blood, blood, blood and pain
That's my way
To send your soul to hell
A life of lies
Now you'll die
I will live to tell
One of us will die today
I'll be the one to live to say

You shall die before I die
You shall die before I die


Manowar - 'The Final Battle I'
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του ep των Manowar "The Final Battle I". Το επιλογικό τραγούδι (κι ένα από τα καλύτερα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια) είναι το "You Shall Die Before I Die". Έγραφα τότε (και η άποψή μου δεν έχει έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών):

Η ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει, αποκόπτομαι από το περιβάλλον, χάνω την αίσθηση του χρόνου. Όταν, δε, "σκάει" το βασικό μέρος του τραγουδιού (μετά την εισαγωγή) έχω μείνει με την έκφραση του Σπύρου Παπαδόπουλου στο σήριαλ "Απαράδεκτοι" όταν αναρωτιόταν: "τι έγινε ρε παιδιά;"...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΩ MANOWAR μετά από χρόνια! Μπάσο, ήχος, σύνθεση, επικό συναίσθημα. Μου έφερε στο μυαλό "Hatred", "Secret of steel", "Blood of my enemies", "Bridge of death" κι όλα εκείνα τα μοναδικά συναισθήματα επανήλθαν και παρέμειναν καθ' όλη την ακρόαση του "You Shall Die Before I Die".

Τα οργισμένα φωνητικά του DeMaio βγαίνουν -όχι από το λαρύγγι του, ούτε καν από τα σωθικά του, αλλά- από τα έγκατα της γης. Δηλώνω εντυπωσιασμένος. Το τραγούδι στο repeat, αμέτρητες φορές.

Τα κλασικιστικά στοιχεία (κυρίως στα χορωδιακά φωνητικά) που κορυφώνονται στο τελευταίο δίλεπτο εντείνουν την δραματικότητα, ωραιοποιούν την βίαιη ατμόσφαιρα (στιχουργική και μουσική), φωτίζουν τα σκοτάδια της σύνθεσης, εξευγενίζουν την βαρβαρότητα. "Παντρεύουν" το χθόνιο με το ουράνιο και απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το "You Shall Die Before I Die", το οποίο ο DeMaio το επαναλαμβάνει συνεχώς με στόμφο και σθένος (σαν να μην υπάρχει αύριο), δεν είναι απλή δήλωση - απειλή. Πρόκειται για κατάθεση ψυχής, θέση και στάση ζωής, δίψα για νίκη, θέληση για δύναμη.

Δεν αρκείται στο να "πουλήσει ακριβά το τομάρι του", δεν αγωνίζεται για την χαρά της συμμετοχής, δεν πρεσβεύει το "fight a good fight". Όχι, εδώ στόχος είναι η (θεά) νίκη και μόνον αυτή! Μου θυμίζει τους στίχους του Γερμανού φιλοσόφου με την ποιητική πένα:

Τρέμοντας στην νίκη
ποθώντας να νικήσει "πεθαίνοντας".

Τον θάνατο κάνοντας προσταγή του-
προσταγή και όλεθρό του...

Να πεθάνει
όπως τον είδα να πεθαίνει
Νικητής και Καταλυτής.

Το "You Shall Die Before I Die" αποτελεί την κορυφαία σύνθεση των Manowar εδώ και πολλά, πάρα πολλά, χρόνια. Και το ωραιότερο τραγούδι που άκουσα τα τελευταία έτη. Δεν θα του άλλαζα τίποτε.

Όχι τα φωνητικά του DeMaio (για το οποία πολλοί έχουν ενστάσεις), αλλά ούτε και το εφέ στην φωνή του.

Μετά από πολλά χρόνια ο Joey δεν γράφει τραγούδι για τους Manowarriors, αλλά για τον εαυτό του και τους λιγοστούς σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι με βλέμμα καθάριο έχουν αντικρίσει την μυστική ουσία της πραγματικής φύσης των Kings of Metal...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.