Header Ads

Header ADS

Back to the future: Led Zeppelin - 'Led Zeppelin IV'

Led Zeppelin IV
Κάπου, κάπως, κάποτε (στα 80ς ήταν) είδα σε δισκάδικο το εξώφυλλο του τετάρτου δίσκου των Led Zeppelin. Δεν θυμάμαι αν είχα ξανακούσει το όνομα της μπάντας ή απλά ήταν επιλογή ενστικτώδης, της στιγμής. Το βινύλιο στο πικάπ.

Μικρή εισαγωγή και μία φωνή αρχίζει να τραγουδά: «Hey, hey, mama, said the way you move / Gonna make you sweat, gonna make you groove»! Και ακολουθεί ο "κεραυνός" "Rock and Roll". (Και μετά "The Battle of Evermore" και "Stairway to Heaven" και...)

Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την Βρετανική μπάντα, η οποία άντεξε στον χρόνο και "κρατά" μέχρι τις ημέρες μας. Ο τέταρτος "ολοκληρωμένος" στουντιακός δίσκος των Led Zeppelin ηχογραφήθηκε από τον Δεκέμβριο του 1970 μέχρι τον Μάρτιο του 1971 και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1971 μέσω της "Atlantic Records".

Ο δίσκος δεν έφερε τίτλο στο εξώφυλλο του και οι αναφορές σε αυτόν γίνονται ως Led Zeppelin IV ή Untitled (άτιτλο), αλλά και Zozo (από το σύμβολο του Page) ή και Four Symbols επειδή έφερε τα (τέσσερα) σύμβολα των (τεσσάρων) μελών του συγκροτήματος.

Για την ποιότητα του δίσκου πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ειπωθεί. Πραγματικά πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες κυκλοφορίες στο ευρύτερο φάσμα της "σκληρής" μουσικής. Προς τί η αναδρομή μισό αιώνα (και δύο έτη) πίσω; Το ότι παρατίθεται, μέσω του YouTube καναλιού της μπάντας, ολόκληρο το "μυθικό" album (η remastered εκδοχή του) προ ακρόαση...

Track listing:
01. Black Dog (00:01)
02. Rock and Roll (04:55)
03. The Battle of Evermore (08:35)
04. Stairway to Heaven (14:27)
05. Misty Mountain Hop (22:32)
06. Four Sticks (27:10)
07. Going to California (31:56)
08. When The Levee Breaks (35:28)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.