Header Ads

Header ADS

Shield of Achilles

Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην,
όλην με τέχνην και τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον·
με πέντε δίπλες έγινεν η ασπίδα και σ' εκείνην
λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.

Αχιλλέας
Ο Αχιλλέας πληροφορείται από τον Αντίλοχο τον θάνατο του Πατρόκλου και ξεσπά σε (απερίγραπτο πιθανά για τους περισσότερους, αλλά όχι για τον Όμηρο) θρήνο. Η Θέτιδα τον ακούει από τα βάθη της θάλασσας και σπεύδει να τον συναντήσει με τις αδελφές της, τις Νηρηίδες.

Ο Αχιλλέας ομολογεί ότι ο θυμός επέφερε τον θάνατο του φίλου του και δηλώνει αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση. Η Θέτιδα αποδέχεται την απόφασή του και του ζητά να μην μπει στη μάχη προτού πάρει καινούρια όπλα από τον Ήφαιστο (τα δικά του τα φορούσε ο Πάτροκλος).

Αχαιοί και Τρώες μάχονται γύρω από το σώμα του Πάτροκλου. Ο Αχιλλέας σκορπίζει με την κραυγή του τρόμο στους Τρώες και δίνει την ευκαιρία στους Αχαιούς να πάρουν το σώμα του νεκρού ήρωα. Η Θέτιδα μεταβαίνει στο εργαστήρι του Ήφαιστου και του ζητά να κατασκευάσει καινούρια όπλα για τον γιο της.

Ο Όμηρος δίνει μεγάλη έκταση στην δημιουργία των όπλων του Αχιλλέα από τον Ήφαιστο, ιδιαίτερα στην κατασκευή της ασπίδας. Αφιερώνει τους στίχους 478-608 από την ραψωδία Σ' της Ιλιάδας. Πάνω σε αυτήν ο θεός σχεδιάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής θυμίζοντας πως ο Αχιλλέας θα πεθάνει, η Τροία θα πέσει και η ζωή θα συνεχιστεί.

Ο Ήφαιστος απεικονίζει πάνω στην ασπίδα σκηνές από την ζωή και τις χαρές των απλών ανθρώπων, πλαισιώνοντάς τες από την εικόνα του σύμπαντος (στο κέντρο) και του Ωκεανού (στην περιφέρεια). Ενδιάμεσα απεικονίζει με λεπτομέρειες δυο πανέμορφες πολιτείες.

Στην μία μπορεί να δει κανείς σκηνές ειρηνικές (γάμος και δικαστήριο), ενώ στην άλλη, που είναι πολιορκημένη, εικονίζεται ο πόλεμος. Αλλού απεικονίζει σκηνές από τη ζωή των γεωργών (όργωμα, θερισμός, τρύγος) και των κτηνοτρόφων (επίθεση λιονταριών σε αγέλη βοδιών, βοσκότοπος με κοπάδι προβάτων) και τέλος χορό από νέους και νέες με ρούχα γιορτινά κοντά σε έναν τραγουδιστή.

Ερμηνείες, αναλύσεις και προσωπικές απόψεις για το τι απεικονίζει η ασπίδα πάμπολλες. Δεκτές (για σκέψη και συζήτηση) όλες, μα (θαρρώ ότι) προσθέτουν ελάχιστα στην μαγεία του Ομηρικού λόγου.

Και όλα τα όπλα ως έκαμε τα σήκωσε ο τεχνίτης
και του Αχιλλέως τα 'βαλεν εμπρός εις την μητέρα.
Και αυτή με τ' όπλα π' άστραφταν, του Ηφαίστου δώρο, εχύθη
ωσάν γεράκι απ' την κορφήν του χιονισμένου Ολύμπου.


Οι Dakesis μας έρχονται από την Αγγλία (Μπέρμινχαμ). Σχηματίσθηκαν πριν από δεκατρία έτη και έχουν κυκλοφορήσει τρεις "ολοκληρωμένους" δίσκους, τέσσερα singles κι ένα demo.

Το ντεμπούτο τους "βγήκε" προ δεκαετίας (2 Νοεμβρίου 2011) κι έφερε τον τίτλο "Trial by Fire". Ο δίσκος περιλαμβάνει δύο ορχηστρικές (instrumental) συνθέσεις: το (εναρκτήριο) "Shield of Achilles I" και το (επιλογικό, αν και στην έκδοση του cd υπάρχει κι ένα bonus κομμάτι) "Shield of Achilles II"...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.