Header Ads

Header ADS

R.I.P. William J Tsamis

Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει.
Έκφρασις σοβαρή και μεγαλοπρεπής.
Το διάδημα καλλίτερα μάλλον στενό·
εκείνα τα φαρδιά των Πάρθων δεν με αρέσουν.
Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά·
οχ' υπερβολική, όχι πομπώδης-
μην τα παρεξηγήσει ο ανθύπατος
που όλο σκαλίζει και μηνά στη Ρώμη-
αλλ' όμως βέβαια τιμητική.


William J Tsamis
Παρότι κοινοποίησα (μέσω της Facebook σελίδας του Metal Daze) την θλιμμένη είδηση του θανάτου του Βασίλη Τσάμη (μόλις έγινε γνωστή) δεν ήμουν έτοιμος να τον αποχαιρετίσω. Μία ημέρα αργότερα συνειδητοποιώ πως ούτε τώρα είμαι!

Ζήτησα την βοήθεια και την έμπνευση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή που τα καταφέρνει καλύτερα με τις λέξεις, αλλά κι αυτός μόνο οδηγίες δίνει (βλ. το εισαγωγικό ποίημα) με το βάρος να παραμείνει στους ώμους μου.

Κάπου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ογδόντα "πέφτει" στα χέρια μου ο δίσκος - συλλογή "Thy Kingdom Come". Αγορά από φίλο που άκουγε πιο εναλλακτικά πράγματα και κατά κάποιο τρόπο βρέθηκε ο δίσκος στα χέρια του (πιθανότατα κάποια δισκοκριτική της εποχής θα "φταίει").

Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την τέχνη του William J Tsamis, ο οποίος μας αποχαιρέτισε προ ημερών σε ηλικία μόλις εξήντα ετών και (προφανώς) δεν θα τερματισθεί εδώ όσο υπάρχει το έργο του να μας συντροφεύει. Ο William John Tsamis (13 Μαρτίου 1961 - 13 Μαΐου 2021) προτίμησε το δύσβατο μονοπάτι του καλλιτέχνη από εκείνο της εφήμερης δόξας του διασκεδαστή.

William J Tsamis
Υπήρξε "λακωνικός" στις δημιουργίες του με την ποιότητα να υπερτερεί της ποσότητας. Less is more... Το χνάρι, την πατημασιά του στην άμμο του χρόνου την άφησε και είναι έντονη. Ουσιαστικά από την δεκαετία του ογδόντα μέχρι και τις ημέρες μας κυκλοφόρησε μόλις πέντε "ολοκληρωμένους" δίσκους (έξι αν υπολογίσουμε και το "Sea of Tranquility"). Συν τα όποια EPs, singles, demos.

Το πνευματικό - καλλιτεχνικό του ταξίδι ξεκίνησε (κόντρα στην ροή του χρόνου) από το κάστρο των Rainbow, συνεχίσθηκε με την περιπλάνησή του στα ηχοχρώματα της Αναγέννησης (Warlord), ενώ η θρησκευτική του συνείδηση τον "έσπρωξε" ακόμη πιο πίσω, στις "σκοτεινές" και "ανταριασμένες" ημέρες του θεοκράτη μεσαίωνα (Lordian Guard).

Μέσα από όλη αυτή την διαδρομή (που δεν ήταν αποκλειστικά καλλιτεχνική) προσπάθησε να επανορίσει την θέση του στον σύγχρονο κόσμο (επιστροφή Warlord) για να ολοκληρωθεί ο κύκλος (του). Νέος, δεν πρόλαβε να ανοίξει. Τα δημιουργήματά του όμως θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν...

Warlord
➥ 1983 "Deliver Us (EP)"
➥ 1984 "And the Cannons of Destruction Have Begun..."
➥ 1986 "Thy Kingdom Come (Compilation)"
➥ 2002 "Rising Out of the Ashes"
➥ 2013 "The Holy Empire"
➥ 2015 "Live in Athens 2013" (Live album)

Lordian Winds
➥ 1986 "Lordian Winds" (demo)

Lordian Guard
➥ 1995 "Lordian Guard"
➥ 1997 "Sinners in the Hands of an Angry God"

William J Tsamis
➥ 1996 "Sea of Tranquility"



ΥΓ.1 Οι εισαγωγικοί στίχοι: απόσπασμα από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη "Φιλέλλην", το οποίο τελειώνει με τον εκπληκτικό στίχο «Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ».

ΥΓ.2 Το βίντεο: lyric video του τραγουδιού "Achilles Revenge" από τον δίσκο "Rising Out of the Ashes" που κυκλοφόρησε το 2002. Δημιουργία: Metal Daze TV.

ΥΓ.3 Το "κάστρο των Rainbow": βλέπε το εξώφυλλο του δίσκου "Ritchie Blackmore's Rainbow" που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1975. Πρόκειται για τον δίσκο που έθεσε (ως ντεμπούτο) τα θεμέλια του μουσικού σύμπαντος της θρυλικής μπάντας του Ritchie Blackmore.

14 σχόλια:

  1. Ότι και να πούμε είναι λίγο. Μεγάλος καλλιτέχνης. Κόσμημα για τη μουσική μας. RIP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θυμασται, οταν εμφανιστηκαν σε ραδιο αρβυλα, πριν τις επικες συναυλιες εδω το 2013...

    https://www.youtube.com/watch?v=m1NkYT8Zf9I

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε μπορώ ακόμα να αποδεχτώ ότι δε ζει... Από τα άτομα που με επηρρέασαν βαθύτατα, μόνο ευχαριστώ κι αντίο μπορώ να πω σε έναν αληθινό καλλιτέχνη. Δεν υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτόν σήμερα...

    Μόνο για πάρτη σου Μπίλαρε, to the swords to the guns!

    Αιρεσιάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ δε μπορώ να το διαχειριστώ ακόμη. Κρίμα, πολύ κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσες ημέρες μετά και ακόμη δεν έχω λόγια. Μεγάλη απώλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα. Κρίμα. RIP Destroyer!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.