Header Ads

Header ADS

Yngwie Malmsteen - "Icarus' Dream Suite Op.4" (audio)

Rising Force
Τον Νοέμβριο του 1984 κυκλοφορεί το "μυθικό" ντεμπούτο του Yngwie Malmsteen υπό τον τίτλο "Yngwie Malmsteen's Rising Force" (κατά το Ritchie Blackmore's Rainbow) και ο κόσμος της ηλεκτρικής κιθάρας παθαίνει σοκ!

Ο δίσκος περιλαμβάνει κατά βάση ορχηστρικές (instrumental) συνθέσεις (μόνο δύο έχουν στίχους) και εγένετο... Baroque and Roll!!! Ανάμεσα στις συνθέσεις του album βρίσκεται και το "Icarus' Dream Suite Op. 4", το οποίο είναι βασισμένο στο "Adagio in G minor" του Ιταλού μουσικοσυνθέτη Tomaso Giovanni Albinoni (8 Ιουνίου 1671 - 17 Ιανουαρίου 1751).

Μερικές απαραίτητες διευκρινήσεις. Το έργο "Αντάτζιο σε Σολ μινόρε" που αποδίδεται στον Albinoni στην πραγματικότητα είναι σύνθεση του Ιταλού βιογράφου και μουσικολόγου Ρέμο Τζιατσόττο (Remo Giazotto, 1910-1998).

Ο Giazotto ισχυρίζεται ότι ενορχήστρωσε και συνέθεσε το έργο βασιζόμενος σε ένα μικρό κομμάτι χειρόγραφης παρτιτούρας του Albinoni, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του από την Σαξονική Κρατική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατόπιν, συνέθεσε το Adagio βασιζόμενος στο αποσπασματικό θέμα του αποσπάσματος της παρτιτούρας. Κατοχύρωσε τα δικαιώματα και δημοσίευσε το έργο το 1958, με τον τίτλο "Αντάτζιο σε Σολ μινόρε για Έγχορδα και Όργανο, σε Δύο Θεματικές Ιδέες και Μπάσο του Τομάσο Αλμπινόνι" (Adagio in G Minor for Strings and Organ, on Two Thematic Ideas and on a Figured Bass by Tomaso Albinoni).

Ο Giazotto δεν εμφάνισε ποτέ το απόσπασμα της παρτιτούρας και δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταχώρηση της παρουσίας του στην συλλογή της Βιβλιοθήκης της Δρέσδης.

Η ανακάλυψη από τον (τελευταίο βοηθό του Giazotto) μουσικολόγο Muska Mangano μίας σύγχρονης αλλά ανεξάρτητης παρτιτούρας της μεταγραφής του μέρους του μπάσου και των έξι αποσπασματικών μέτρων του βιολιού δίνει κάποια υποστήριξη στην αναφορά του Giazotto ότι πηγή του ήταν μία χειρόγραφη παρτιτούρα από την Δρέσδη.

Η συναίνεση των ειδικών πάντως είναι ότι το Adagio είναι σύνθεση του Giazotto, όποια και να ήταν η πηγή που τον ενέπνευσε.



6 σχόλια:

  1. Μαγεία! Επίσης μ' αρέσουν οι ιστορίες που γράφεις για κάθε τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτη μαγεία το ντεμπούτο του Σουηδού εγωμανή. Και τα επόμενα βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπς το αγορασα 16 χρονων το σιντι. Απογοητευτηκα που ειχε μονο 2 με φωνητικα τοτε, αλλα συντομα το αγαπησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα στους 10-15 κορυφαίους δίσκους στην ιστορία του heavy metal κατά την προσωπική μου άποψη...

      Διαγραφή

Από το Blogger.