Header Ads

Header ADS

Scald - "There Flies Our Wail!" (audio)

Το ep των Scald "There Flies Our Wail!"
I remember a time
When ancients
Could be summoned
Some were harmless,
Some silent, some deadly...
Fallen gods...

Oh! Native Land
Oh! Swamps
And mosses
FlY!
On the wings
Of whirlwind
There flies our wail!

As the northern sea
And its cold waves
Called our names as in mourning
As we gather under dark skies
Where freedom dwells,
There flies our wail!


Το 1993 δημιουργήθηκαν στην Ρωσία οι Scald. Συγκρότημα επικού doom metal με θεματολογία εμπνευσμένη (όπως μαρτυρά και τ' όνομά τους) από την Σκανδιναβική (κυρίως) μυθολογία. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο θάνατος του τραγουδιστή (Maxim Andrianov a.k.a. Agyl) σήμανε και την διάλυση της μπάντας.

Τα εναπομείναντα μέλη σχημάτισαν το folk συγκρότημα Tumulus, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής με το τελευταίο του δισκογράφημα να χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω. Οι Scald πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν ένα demo ("North Winds" - 1994) και το "Will of Gods Is a Great Power" σε κασέτα δύο χρόνια αργότερα.

Το album απέκτησε "μυθικές" διαστάσεις στους underground κύκλους και οι Scald δημοσιότητα και αποδοχή, έστω και "μετά θάνατον". Το 2019 επανασυνδέθηκαν για μία εμφάνιση στο Hammer of Doom festival και η μπάντα επανήλθε.

Η επανασύνδεση είναι και δισκογραφικό αποτέλεσμα καθώς προ ημερών "βγήκε" το single "There Flies Our Wail!" που περιλαμβάνει ένα νέο τραγούδι και μία επανεκτέλεση του "Eternal Stone". Στα φωνητικά ακούμε τον Felipe Plaza Kutzbach (βλ. Procession, Capilla Ardiente, Deströyer 666 κλπ). Το βασικό μουσικό θέμα του νέου κομματιού προέρχεται από την όπερα του Αλέξανδρου Μποροντίν "Ο πρίγκιπας Ιγκόρ" (και πιο συγκεκριμένα του "Πολοβτσιανούς Χορούς").

Η όπερα έμεινε ημιτελής και ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του Μποροντίν [ο οποίος εκτός από μουσικοσυνθέτης ήταν και εξαίρετος επιστήμονας (χημικός)]. Ο Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ τέλειωσε την ενορχήστρωση σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Γκλαζουνόφ.

Ο τελευταίος Ρώσος συνθέτης που έβαλε κάτι για να ολοκληρωθεί "Ο πρίγκιπας Ιγκόρ" ήταν ο Πάβελ Σμέλκοφ, ο οποίος γεννήθηκε μόλις το 1976! Αυτός τέλειωσε τον μονόλογο της τρίτης πράξης. Η όπερα του Μποροντίν είναι βασισμένη στο Ρωσικό ανώνυμο έπος του 13ου αιώνα "Η ιστορία της εκστρατείας του πρίγκιπα Ιγκόρ". Το λιμπρέτο το έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης...

Δελτίο τύπου: «Scald was formed in 1993 in Yaroslavl, Russia. The band created their unique style known as "ancient doom metal" and recorded their debut album "Will of the Gods is Great Power", which in the following years gained a cult status. Due to the tragic death of Agyl (vocals) in 1997 the band split up, but re-united in 2019 with Felipe Plaza Kutzbach of Procession on vocals to work on new material.»

Band: Scald
Country of origin: Russia
Location: Yaroslavl, Yaroslavl Oblast
Formed in: 1993
Genre: Epic Doom Metal
Lyrical themes: Scandinavian and Slavonic Mythology
Years active: 1993-1997, 2019-present

Audio: "There Flies Our Wail!"
Album: "There Flies Our Wail!"
Type: Single
Release date: February 26th, 2021
Label: High Roller Records
Format: 7" vinyl (666 copies)

Track listing:
1. There Flies Our Wail! 04:53
2. Eternal Stone (Version 2020) 06:52

Band members:
Velingor - Bass
Ottar - Drums
Harald - Guitars
Karry - Guitars
Felipe Plaza Kutzbach - Vocals

6 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι μου αρέσει περισσότερο. Το κομμάτι που είναι πολύ καλό ή η ιστορία που γράφεις για το βασικό μουσικό θέμα του τραγουδιού. Όπως και να χει πολύ ευχάριστο ότι έχουμε νέο τραγούδι Scald. Άντε και με δίσκο. Και με την ευκαιρία πάω να ακούσω Capilla Ardiente που μου τους θύμησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ ευχάριστο νέο η επιστροφή τους αν και ο Agyl είναι αναντικατάστατος. Πολύ καλό και το καινούριο κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς δε συγκινήθηκα. Μου ακούγεται σαν γκρουπ και τραγούδι του συρμού. Το Will of the gods είναι ένα αριστούργημα που η μισή του μαγεία ήταν ο Agyl. Θα το έβρισκα τιμητικό για το όνομα και τον θρύλο των Scald αν έβρισκαν έναν Ρώσο υψίφωνο για να συνεχίσουν με αυτό το όνομα, αντί του Φελίππε που έχει συσχετίσει τη φωνή του με αρκετά άλλα συγκροτήματα.
    Οπότε μπορώ να πω πως δεν κάθομαι και σε αναμμένα κάρβουνα για επερχόμενο δίσκο...

    Αιρεσιάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο σε γενικές γραμμές, αλλά για τον Felipe διαφωνώ. Είναι από τα καλά ονόματα του χώρου και πολύ καλή φωνή για το είδος που υπηρετεί...

      Διαγραφή

Από το Blogger.