Header Ads

Header ADS

Dark Arena - "Alien Factor" (album stream)

Πριν από ένδεκα χρόνια είχα παρουσιάσει το (αυτοχρηματοδοούμενο) ντεμπούτο των Dark Arena "Alien Factor" στο ιστολόγιο που διατηρούσα. Έγραφα τότε:

«Το Alien Factor αποτελεί την φυσική εξέλιξη του ήχου που διαμόρφωσαν οι Fates Warning (του No Exit), οι Watchtower, οι Helstar, ίσως οι Agent Steel και συνέχισαν οι Destiny's End, οι Spirit Web, ίσως οι Mystic Force, οι Antithesis (διόλου τυχαίο, δύο μέλη τους υπογράφουν εδώ), οι Ion Vein.

Δηλαδή γρήγορο κατά βάση, "ψυχρό", υπερτεχνικό, με συνεχείς αλλαγές ρυθμών (συχνά παραλλαγές του ίδιου ρυθμού), "περίεργες" αρμονίες κι έναν ιδιότυπο χειρισμό της μελωδίας που δεν είναι... για τα αυτιά του καθενός. Κι αυτό εξηγεί την εμπορική αποτυχία του ιδιώματος ακόμη και στους στενούς κύκλους του heavy metal κοινού.

Υπερβολικά power για τους progsters υπερβολικά δυσνόητο και περίπλοκο για τους powerάδες. Ας είναι, η τέχνη δεν απευθύνεται στους πολλούς. Στην περίπτωσή μας, οι Dark Arena τα διαθέτουν όλα τα παραπάνω στον υπερθετικό βαθμό. Κι αυτό καθιστά το Alien Factor ανταγωνιστικό στο υψηλό επίπεδο. Fear of the Night, Alien Factor, Vicious Circles, Subterranean Man το επιβεβαιώνουν.

Ιδιαίτερη μνεία ακόμη στο The Sight (που θυμίζει -σε σημεία- έντονα το A Mended Rhyme των θεών Tad Morose), στο ακουστικό Dark Sorrow και στο Somewhere στ' οποίο τα όργια του μπασίστα ακολουθεί ένα υπέροχο σόλο πλήκτρων που παραπέμπει σε Deep Purple απογειώνοντας όχι μόνο το τραγούδι αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

Εκτελεστικά οι Dark Arena είναι μία καλοκουρδισμένη πολεμική μηχανή που ισοπεδώνει όσους βρεθούν στο διάβα της μ' αιχμή του δόρατος το αηδόνι Juan Ricardo και οπισθοφυλακή τον εκπληκτικό ντράμερ Chris Stolle, ο οποίος πιθανά βαριέται να παίζει στο ίδιο τέμπο για περισσότερο από 6-7 δευτερόλεπτα μ' αποτέλεσμα ένα ρεσιτάλ τυμπάνων.

Εν κατακλείδι το Alien Factor δικαίως φωνάζει πως ανήκει στο σύγχρονο (Dark) Power Metal. Στο heavy metal του σήμερα. Περιχαρακωμένο σε απόλυτα κλασικές συντεταγμένες μοντέρνο ως προς τη δια τύπωση. Φωνάζει, σε ώτα μη ακουόντων όμως...»

Ο δίσκος "Alien Factor" κυκλοφόρησε το 2006 κι αυτό που τον επαναφέρει στην επικαιρότητα είναι η επανακυκλοφορία του (σήμερα) από την Pure Steel Records (χωρίς επιπλέον τραγούδια). Όσοι δεν το πήρατε χαμπάρι τότε...

Band: Dark Arena
Country of origin: United States
Location: Cleveland, Ohio
Formed in: 1994
Genre: Progressive Power Metal
Years active: 1994-2001 (as Arena), 2001 (as Arenah), 2004-present

Ο δίσκος των Dark Arena "Alien Factor"
Album: "Alien Factor"
Type: Full length

Release date: May 26th, 2006
Label: Independent
Format: CD

Release date: May 29th, 2020
Label: Pure Steel Records
Format: CD, Digital

Band members:
Juan Ricardo- Vocals
Emery Ceo - Drums
Paul Konjicija (R.I.P. 2019) - Guitars
Chris Thomas - Bass
Rhiannon Wisniewski - Keyboards

Guest/Session:
Michael Siefert - Organ (track 7)
Dale Robertson - Guitars (track 9)

Miscellaneous staff:
Michael Siefert - Producer, Engineering
Juan Ricardo - Producer
Bill Korecky - Pre-production
Joseph Vargo - Cover art
Alex Perialas - Mastering
Paul Konjicija (R.I.P. 2019)- Producer
Jim Weaver - Engineering


6 σχόλια:

  1. Ωχ κι άλλο; Να δω τι θα πρωτακούσω το ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτούς δεν τους έχω ακούσει οπότε η επανακυκλοφορία με βόλεψε γιατί επανήλθε ο δίσκος στην επικαιρότητα και μου δόθηκε η ευκαιρία να τους μάθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένουμε σχόλιο από την ακρόασή σου...

      Διαγραφή
    2. Με κατέστρεψες με το ποστ γιατί με έβαλες στη διαδικασία να το ακούσω. Τι να σου κάνει μία ακρόαση; Θέλει τουλάχιστον καμία δεκαριά για να το χωνέψω και να καταλάβω πλήρως τι γίνεται εκεί μέσα. Με την πρώτη δηλώνω εντυπωσιασμένος αλλά και αναρμόδιος ακόμη να εκφέρω γνώμη.

      Διαγραφή
    3. Τις θέλει τις ακροάσεις του αλλά αποζημιώνει. Δισκάρα είναι...

      Διαγραφή

Από το Blogger.