Header Ads

Header ADS

Rush - "2112: Discovery" (lyric video)

Ο δίσκος των Rush "2112"
What can this strange device be?
When I touch it, it gives forth a sound
It's got wires that vibrate and give music
What can this thing be that I found?

See how it sings like a sad heart
And joyously screams out its pain
Sounds that build high like a mountain
Or notes that fall gently like rain

I can't wait to share this new wonder
The people will all see its light
Let them all make their own music
The Priests praise my name on this night


Την άνοιξη του 1976 κυκλοφόρησε ο τρίτος "ολοκληρωμένος" δίσκος των Rush υπό τον τίτλο "2112". Μετά την εμπορική αποτυχία του "Caress of Steel" η δισκογραφική εταιρεία πίεσε την μπάντα να δημιουργήσει έναν πιο εύληπτο (εμπορικό δηλαδή) δίσκο. Οι Καναδοί πάντως δεν πτοήθηκαν και δεν ενέδωσαν. Το "2112" αρχίζει με την ομότιτλο κομμάτι. Μία μουσική σουίτα διάρκειας είκοσι (και κάτι) λεπτών, η οποία χωρίζεται σε επτά μέρη.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε μία ιστορία που διαδραματίζεται το 2112. Μία συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων (Priests of the Temples of Syrinx) καθορίζει τον τρόπο γραφής και το περιεχόμενο εικόνων, τραγουδιών, συγγραμμάτων κτλ. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μαθαίνει να παίζει κιθάρα και να συνθέτει μουσική κάτι που προκαλεί αντιδράσεις οδηγώντας τον στην αυτοκτονία. Μετά τον θάνατό του οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν από την τυραννία.

Η μπάντα (ευτυχώς) δικαιώθηκε. Ο δίσκος "σκαρφάλωσε" στο νούμερο 61 του Billboard (Ηνωμένες Πολιτείες), έγινε χρυσός στις 16 Νοεμβρίου 1977 και πλατινένιος στις 25 Φεβρουαρίου 1981. Επίσης, ανέβηκε στην πέμπτη θέση των τσαρτ της πατρίδας τους και έχει βραβευθεί ως διπλά πλατινένιος και ασημένιος στην Μεγάλη Βρετανία.

Το τρίτο μέρος της μεγαλειώδους σύνθεσης "2112" φέρει τον τίτλο "Discovery". Την μουσική έγραψαν ο Geddy Lee με τον Alex Lifeson, ενώ οι στίχοι είναι του Neil Peart που απεβίωσε προ ημερών (7 Ιανουαρίου 2020). Η παρούσα ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του...


4 σχόλια:

  1. Ντράμερ φαινόμενο και καλλιτέχνης στην ουσία του όρου. R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό βίντεο. Μακάρι να υπήρχε για ολόκληρο το 2112 που είναι και η αγαπημένη μου δουλειά των Rush. Για τον Μεγάλο Neil Peart τα σχόλια περισσεύουν...

    Αιρεσιάρχης of the Temple of Syrinx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χείλη μου είναι σφραγισμένα. Stay tuned! (Πως τα λέω έτσι;)

      Διαγραφή

Από το Blogger.