Header Ads

Header ADS

Manowar - "The Final Battle I" (review)

Ο δίσκος των Manowar "The Final Battle I"
Band: Manowar
Country of origin: United States
Location: Auburn, New York
Formed in: 1980
Genre: Epic Power Metal
Years active: 1980-present

Album: "The Final Battle I"
Type: EP
Release date: March 29th, 2019
Label: Magic Circle Music

Track listing:
1. March of the Heroes into Valhalla (instr) 02:39
2. Blood and Steel 04:42
3. Sword of the Highlands 05:59
4. You Shall Die Before I Die 06:08

Band members:
Joey DeMaio - Bass, Keyboards
Eric Adams - Vocals
Anders Johansson - Drums
E.V. Martel - Guitars

Guest/Session: Joe Rozler - Keyboards

Η "The Final Battle Tour" επρόκειτο να είναι η αποχαιρετιστήρια περιοδεία των Manowar, της οποίας η ολοκλήρωση θα "έριχνε την αυλαία" στην πορεία των Metal Kings. Έτσι γνωρίζαμε (ή έστω, καταλάβαμε) τουλάχιστον. Ώσπου -αίφνης- το σκηνικό άλλαξε. Η "The Final Battle Tour" δεν είναι η αποχαιρετιστήρια περιοδεία, αλλά... promotion για τον νέο δίσκο των Manowar που φέρει τον ίδιο τίτλο και θα κυκλοφορήσει σε τρία μέρη!!!

Το πρώτο μέρος λοιπόν ("The Final Battle I") κυκλοφορεί ήδη κι αποτελεί την δισκογραφική επιστροφή των Manowar μετά από επτά χρόνια (βλ. "The Lord of Steel", τα live albums και τις επανεκδόσεις τα "αφήνω απ' έξω" για προφανείς λόγους). Πάμε στην ουσία, τι προσδοκίες είχα από το νέο Manowar; Αν κρίνω από το μέτριο "The Lord of Steel", όχι υψηλές.

Περίμενα τραγούδια της "νεότερης περιόδου" των Manowar. Απλά (έως απλοϊκά) στην βάση τους, περισσότερο πομπώδη και λιγότερο επικά, εύληπτα - φιλικά στο αυτί του μέσου metalhead, δηλαδή τον δρόμο που έχουν χαράξει κι ακολουθούν ανελλιπώς (με πολύ μικρές αποκλίσεις) τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Το ep -κατά τα τρία τέταρτα- δικαιώνει τις προσδοκίες. Το εισαγωγικό - ορχηστρικό "March of the Heroes into Valhalla" με το πομπώδες ύφος απλά προετοιμάζει το έδαφος χωρίς να προσφέρει κάτι συνθετικά. Το "Blood and Steel" είναι η επιτομή της "σύγχρονης" Manowar αισθητικής. "Πιασάρικο" κλασικό heavy metal, (ψευδο)επικίζον, με όλες τις "λέξεις - κλειδιά" να είναι παρούσες (blood, steel, thunder, sword, gods of war, brothers of metal, death κλπ). Ακούγεται ευχάριστα, μέχρι εκεί όμως.

"Sword of the Highlands" και η Κέλτικη - Σκωτσέζικη εναρκτήρια μελωδία υπόσχεται κάτι που η συνέχεια του τραγουδιού δεν πραγματώνει. Μπαλαντοειδές, επίπεδο (του λείπει το συναισθηματικό βάθος) τραγούδι, το οποίο φλερτάρει (έντονα) με χαρακτηρισμούς όπως "νερόβραστο" ή "γλυκανάλατο". Περνά την βάση; Λόγω Adams και ενορχήστρωσης, ναι. Όπως και το "Blood and Steel" ακούγεται ευχάριστα, μέχρι εκεί όμως.

(Παρένθεση) Αν ψάχνετε για heavy metal κοντά στην Σκωτσέζικη αισθητική (μουσικά - στιχουργικά) ακούστε τον δίσκο των Grave Digger "Tunes of War". (Κλείνει η παρένθεση.)

Κι εκεί που είχα πεισθεί ότι πάμε σε έναν "συμβατικό" κι ευκολοάκουστο Manowar δίσκο (κάτι για το οποίο ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος) "σκάει" η εισαγωγή του "You Shall Die Before I Die" και... σταματά ο χρόνος!!! Η ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει, αποκόπτομαι από το περιβάλλον, χάνω την αίσθηση του χρόνου. Όταν, δε, "σκάει" το βασικό μέρος του τραγουδιού (μετά την εισαγωγή) έχω μείνει με την έκφραση του Σπύρου Παπαδόπουλου στο σήριαλ "Απαράδεκτοι" όταν αναρωτιόταν: "τι έγινε ρε παιδιά;"...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΩ MANOWAR μετά από χρόνια! Μπάσο, ήχος, σύνθεση, επικό συναίσθημα. Μου έφερε στο μυαλό "Hatred", "Secret of steel", "Blood of my enemies", "Bridge of death" κι όλα εκείνα τα μοναδικά συναισθήματα επανήλθαν και παρέμειναν καθ' όλη την ακρόαση του "You Shall Die Before I Die". Τα οργισμένα φωνητικά του DeMaio βγαίνουν -όχι από το λαρύγγι του, ούτε καν από τα σωθικά του, αλλά- από τα έγκατα της γης.

Δηλώνω εντυπωσιασμένος. Το τραγούδι στο repeat, αμέτρητες φορές. Τα κλασικιστικά στοιχεία (κυρίως στα χορωδιακά φωνητικά) που κορυφώνονται στο τελευταίο δίλεπτο εντείνουν την δραματικότητα, ωραιοποιούν την βίαιη ατμόσφαιρα (στιχουργική και μουσική), φωτίζουν τα σκοτάδια της σύνθεσης, εξευγενίζουν την βαρβαρότητα. "Παντρεύουν" το χθόνιο με το ουράνιο και απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το "You Shall Die Before I Die", το οποίο ο DeMaio το επαναλαμβάνει συνεχώς με στόμφο και σθένος (σαν να μην υπάρχει αύριο), δεν είναι απλή δήλωση - απειλή. Πρόκειται για κατάθεση ψυχής, θέση και στάση ζωής, δίψα για νίκη, θέληση για δύναμη. Δεν αρκείται στο να "πουλήσει ακριβά το τομάρι του", δεν αγωνίζεται για την χαρά της συμμετοχής, δεν πρεσβεύει το "fight a good fight". Όχι, εδώ στόχος είναι η (θεά) νίκη και μόνον αυτή!

Μου θυμίζει τους στίχους του Γερμανού φιλοσόφου με την ποιητική πένα:

Τρέμοντας στην νίκη
ποθώντας να νικήσει "πεθαίνοντας".

Τον θάνατο κάνοντας προσταγή του-
προσταγή και όλεθρό του...

Να πεθάνει
όπως τον είδα να πεθαίνει
Νικητής και Καταλυτής.


Το "You Shall Die Before I Die" αποτελεί την κορυφαία σύνθεση των Manowar εδώ και πολλά, πάρα πολλά, χρόνια. Και το ωραιότερο τραγούδι που άκουσα τα τελευταία έτη. Δεν θα του άλλαζα τίποτε. Όχι τα φωνητικά του DeMaio (για το οποία πολλοί έχουν ενστάσεις), αλλά ούτε και το εφέ στην φωνή του. Μετά από πολλά χρόνια ο Joey δεν γράφει τραγούδι για τους Manowarriors, αλλά για τον εαυτό του και τους λιγοστούς σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι με βλέμμα καθάριο έχουν αντικρίσει την μυστική ουσία της πραγματικής φύσης των Kings of Metal...

Στον επίλογο δεν θα μπορούσα να αποφύγω μία αναφορά και στα νέα μέλη της μπάντας. Ο E.V. Martel είναι εξαιρετικός (με βάση τις απαιτήσεις που υπήρχαν), ενώ ο drummer Anders Johansson με το "βαρύ" βιογραφικό είναι άψογος. Να μην αμελήσουμε να τονίσουμε την σημαντική συνεισφορά του Joe Rozler (ο οποίος είναι το άτυπο πέμπτο μέλος των Manowar από το 2002) σε πλήκτρα, ενορχηστρώσεις κλπ.

ΥΓ. Ο Γερμανός φιλόσοφος που αναφέρεται παραπάνω είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε, ενώ οι στίχοι προέρχονται από το ποίημά του "Η υπέρτατη θέληση" που συνετέθη το 1883 και δημοσιεύτηκε στους διθυράμβους του Διονύσου...

16 σχόλια:

  1. Ότι Manowar ακούω από το 2002 και έπειτα, όσο επικό κι αν είναι, πέφτει μέσα μου με τον καιρό λόγω ήχου.
    Όταν γνώρισα τους Manowar το ηχόχρωμα του μπάσου ήταν όμοιο κλαγγής σπαθιών.
    Πώς μπορώ να βάλω λοιπόν το μοναδικό κομμάτι YSDBID που θα μπορούσε να βρίσκεται στον θρίαμβο του ατσαλιού πλάι στο Burning ή τον Αχιλλέα? Ή ακόμα πιο πίσω πλάι στο μυστικό του ατσαλιού?
    Ο De Maio είναι υπόλογος απέναντι τη στρατιά των αθανάτων για 2 αμαρτήματα.
    1. Άφησε τον Adams ανεκμετάλλευτο όσον αφορά την επική δισκογραφία για δύο δεκαετίες και πλέον μόνο να βρυχάται μπορεί...
    2. Άλλαξε τον ήχο του μπάσου που μαζί με τη φωνή έκαναν τους Manowar να σκοτώνουν όταν οι άλλοι έπαιζαν.
    Ο ήχος στο YSDBID (παρά την εκτεταμένη χρήση του οργάνου) παραμένει δυστυχώς το σαμπαθικό μπάσο που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κλαγγή των Manowar.

    Όπως έγραψα και σε άλλο σχόλιο, το ep αυτό με το YSDBID να ξεχωρίζει, είναι μια ένδειξη επικής πρόθεσης και αβέβαιης υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον για τους Manowar. Ως εκεί. Ο θρόνος παραμένει άδειος...

    Αιρεσιάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το "You Shall Die Before I Die" αποδεικνύουν ότι ο θρόνος όχι μόνο δεν είναι είναι άδειος, αλλά ούτε καν διεκδικήσιμος...

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς για τη δική μου αισθητική και απαιτήσεις ο θρόνος εγκαταλείφθηκε με την κυκλοφορία του Louder than hell και από τότε μένει άδειος...
      Φτύσιμο στο ένδοξο παρελθόν, χαράμι στη φωνή του Adams, καθυστερημένη και αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν τα παλιά επίπεδα.
      Ίσως (όπως έγραψα) το μέλλον να είναι ανέλπιστα ποιοτικό, αφού ο De Maio αναγκάζεται να ξαναγράψει μουσική και να ξαναπαίξει μπάσο (χωρίς ήχο Manowar) ελέω αλλαγών στη σύνθεση του γκρουπ...
      Το ένα πράγμα που πραγματικά χάρηκα είναι η προσωπική επίθεση του De Maio στη σύγχρονη μεταλλική αρρώστια των Fem Fronted bands.
      Δϊνει πόνο μπας και ξεαρρωσήσει το μέταλ.


      Αισθητική

      Διαγραφή
    3. Μετέφερα στον Joey τα όσα έγραψες και μου είπε ότι διαγράφεσαι από τους "Army of Immortals", υποβιβάζεσαι στους... "Army of Mortals" και θα φυλάς σκοπιά "Γερμανικό" νούμερο για έναν μήνα μέχρι να στρώσεις χαρακτήρα!!!

      Διαγραφή
  2. Το ep είναι τρομερό. Με διαφορά ότι καλύτερο άκουσα φέτος. Manowar rules!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβολικό σε βρίσκω, αλλά η υπερβολή είναι στο DNA και των Manowar και των Manowarriors...

      Διαγραφή
  3. Αν ήξερα ότι θα κάνεις κριτική θα κρατούσα για εδώ το σχόλιο που έγραψα σε άλλο ποστ. Το ξαναγράφω για να είναι στο σωστό μέρος:

    Κομμάτι σαν το You Shall Die Before I Die είχε δεκαετίες να γράψει ο DeMaio. Τα υπόλοιπα ακούγονται ευχάριστα αλλά ζούσα και χωρίς αυτά. Το συγκεκριμένο πάντως είναι συγκλονιστικό έπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να βρω και εγώ το σχόλιο που είχα κάνει αλλού. Τι μας κάνεις βραδιάτικα; Πάντως και εγώ στο You Shall Die Before I Die είχα αναφερθεί. Τα υπόλοιπα κομμάτια ψιλοσυμπαθητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έντιμο το EP! Οι Manowar παραμένουν οι Βασιλείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. We're the kings of metal commin' to town
      When we light up, have the roof nailed down
      Don't try to tell us that we're too loud
      'Cause there ain't no way that we'll ever turn down

      Διαγραφή
  6. Ξέρεις τίποτα για βινυλιακή έκδοση των imperial editions?
    Αρνούμαι να ακούσω οτιδήποτε άλλο πέρα από Manowar μετά το σόου της Παρασκευής...

    Αιρεσιάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά θα "βγουν" κάποια στιγμή, αλλά κάτι ανακοινώσιμο δεν υπάρχει ακόμη. Δεν πήρες τα cd στο live;

      Διαγραφή
    2. Xα χα χα δεν αγοράζω ποτέ cd!!!

      Αιρεσιάρχης

      Διαγραφή
    3. Ο καθένας με τα βίτσια του!!! Ποιοι είμεθα εμείς που θα κρίνουμε τα βίτσια των άλλων; (Αχαχαχαχαχα)

      Διαγραφή

Από το Blogger.