Header Ads

Header ADS

Ο Γουλιέλμος Τέλλος, ο Rossini & οι Manowar

Ο Γουλιέλμος Τέλλος είναι μία θρυλική μορφή για την Ελβετία. Εθνικός ήρωας και σύμβολο κατά της τυραννίας και της σκλαβιάς. Είτε υπήρξε στην πραγματικότητα, είτε όχι (ακόμη δεν έχει λυθεί η απορία), είτε απλά "μυθοποιήθηκε" η περίπτωση ενός καλού σκοπευτή με τόξο (βαλλίστρα) ο θρύλος του έχει περάσει στο πάνθεον της Ευρωπαϊκής μυθολογίας.

Ένας θρύλος που ενέπνευσε όλες τις μορφές της τέχνης: μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, ζωγραφική, γλυπτική, κινηματογράφο...

Ο Γκαίτε (Johann Wolfgang Goethe) έμαθε για τον θρύλο στο διάστημα των ταξιδιών του στην Ελβετία (1775-1795). Βρήκε και απέκτησε ένα αντίγραφο των χρονικών του Tschudi και σκέφθηκε να γράψει ένα λογοτεχνικό έργο σχετικό με τον ήρωα.

Τελικά παραχώρησε την ιδέα του στον Σίλερ (Friedrich Schiller), ο οποίος έγραψε το θεατρικό δράμα, με τίτλο το όνομα του ήρωα (Wilhelm Tell) το 1804.

Από το θεατρικό έργο του Σίλερ εμπνεύσθηκε ο Ροσσίνι (Gioachino Antonio Rossini) για την όπερα Γουλιέλμος Τέλλος (1829). Πρόκειται για την τελευταία -χρονικά- όπερα (σε σύνολο 38) που συνέθεσε ο Ιταλός μουσουργός.

Η ουβερτούρα (Ouverture) του έργου είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες στην Ευρωπαϊκή ιστορία της μουσικής. Αυτήν επέλεξε και ο Joey DeMaio για να συστηθεί στο κοινό. Στο ντεμπούτο των Manowar, ανάμεσα στα έπη "Dark Avenger" - "Battle Hymn", διασκευάζει με το μπάσο το πασίγνωστο μουσικό κομμάτι...

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.