Header Ads

Header ADS

TYR: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ

Ο Týr είναι ο θεός του πολέμου και της μάχης στο σκανδιναβικό μυθολογικό πάνθεον, ο οποίος απεικονίζεται ως μονόχειρας. Κάποια στιγμή οι θεοί αποφάσισαν να αλυσοδέσουν τον λύκο Fenris, αλλά το κτήνος έσπαγε όποια αλυσίδα του έβαζαν.

Τελικά οι νάνοι έφτιαξαν μια μαγική λουρίδα, την Γκλέιπνιρ, από υλικά όπως γένια γυναίκας και ρίζες βουνού. Ωστόσο ο Φένριρ υποψιάστηκε την εξαπάτηση των θεών και αρνήθηκε να δεθεί εκτός αν κάποιος εξ αυτών τοποθετούσε το δεξί του χέρι στο στόμα του.
Ο Týr, γνωστός για το μεγάλο κουράγιο του, συμφώνησε και οι υπόλοιποι θεοί έδεσαν τον λύκο. Ο Fenris κατάλαβε πως είχε εξαπατηθεί και έκοψε το χέρι του θεού. Στη διάρκεια του Ράγκναροκ ο Týr θα σκοτώσει και θα σκοτωθεί από το Γκαρμ, τον φύλακα σκύλο του Χελχέιμ.

Τον θεό TYR τον σύστησαν στο μεταλλικό κοινό οι BLACK SABBATH στα τέλη των 80ies με τον (εξαιρετικό) ομότιτλο δίσκο τους. Αυτός ήταν κι ο λόγος που είδα με συμπάθεια την περίπτωσή τους. Κόντρα μάλιστα στην αποθαρρυντική (για μένα) ταμπέλα Viking/Pagan metal.

Ευτυχώς ετούτοι οι Βίκινγκς απ΄τα νησιά Φερόε όχι μόνο δε με διέψευσαν αλλά η πρωταρχική συμπάθεια μετατράπηκε σε λατρεία και υπέρμετρο θαυμασμό. Epic metal υψηλότατων προδιαγραφών που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε (κυριολεκτώ) απ' τις μεγάλες μπάντες του παρελθόντος.
Τί είναι άραγε οι TYR; Είναι οι Manowar του Gates of Valhalla, του Thor και του Crown and the Ring, είναι οι Black Sabbath της τριλογίας, είναι οι Rising Force του I am a viking και του Heathens from the north, είναι οι Warlord του Winds of Thor, είναι οι Bathory του Twilight of the Gods και του Hammerheart, είναι οι Candlemass του When the Runes still speak, είναι οι Blitzkrieg του Ragnarok και του Vikings, είναι οι Iron Maiden του Invaders, είναι οι Blind Guardian του Valhalla, είναι οι Therion του Secret of the Runes.

Κι ακόμη πιο πίσω: είναι οι Led Zeppelin του Immigrant song και του No Quarter, είναι οι Rush του By-Tor and the Snow Dog. Κι ακόμη πιο πέρα: είναι όσα υποσχέθηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να πραγματώσουν οι Einhejer, οι In Extremo ή οι Falconer. Είναι η εμορφιά, η αρχοντιά, η λεβεντιά, η περηφάνια. Και πιθανότατα η κορυφαία επική μπάντα του νέου αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα.

ΥΓ. Μίνι αφιέρωμα στην ξεχωριστή μπάντα ενόψει της νέας της κυκλοφορίας "The Lay Of Thrym". Απ' το σύνολο της δισκογραφίας της τα: "Ragnarok" - "Land" είναι απαραίτητα σε κάθε σοβαρή δισκοθήκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.